Portugal – 6 dana Uskrs

Portugal – 6 dana Uskrs

Portugal – 6 dana

Datum polaska:

 • 07.04. – 12.04.

Predviđeni hoteli:
Coimbra: 
Hotel Dom Luis 3*

Lisabon: VIP Entrecampos 4*,

Porto/Vila Nova de Gaia: Hotel Black Tulip 4*

 Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana. Uključen izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais!

Plan putovanja:

1. dan: ZAGREB – FRANKFURT – PORTO – AVEIRO/COSTA NOVA – COIMBRA

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, u 04:20 sati. Prijava na let Lufthanse na redovnoj liniji za Frankfurt u 06:20, slijetanje u Frankfurt planirano u 08:05 sati. Nastavak putovanja prema Portugalu letom Lufthanse prema Portu u 13:55 sati (raspored letenja ispod programa). Po dolasku u Porto ukrcaj u autobus i putovanje prema Coimbri. Put nas vodi preko grada Aveira, „Venecije Portugala“ kako ga se često naziva zbog njegovih kanala.

Tu ćemo kratko zastati i okrijepiti se, a potom posjetiti i obližnje ljupko ljetovalište Costu Novu, vrlo često fotografski motiv iz Portugala. Riječ je o plaži na kojoj je u 19.st. političar i pučki tribun Jose Estevao sagradio prvu kućicu (palheiro) čija je fasada bila prugasta, smeđe-plava. U međuvremenu, od te dobi do danas mnogi su ribari odlučili svoje kućice obojati prugasto, živim bojama koje podsjećaju na boje moliceiros, tradicionalnih barki u Aveiru. Niz kuća žarkih boja i prugastih fasada jedan je od najdražesnijih motiva na razglednicama i fotografijama cijele regije. Dolazak u Coimbru u večernjim satima, smještaj i večera. Noćenje.

2. dan: COIMBRA – OBIDOS – LISABON

Doručka. Odjava iz hotela, posjetit ćemo povijesno središte Coimbre i prošetati. Poslije kraće pauze za kavu, odlazimo put portugalske prijestolnice, ali prije dolaska do Lisabona zastat ćemo u Obidosu. Prekrasni gradić, nekoć vjenčani poklon portugalskih kraljeva njihovim kraljicama, mnogima je najdražesnije portugalsko mjesto. Prošetat ćemo unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju ginjinhe, poznatog lokalnog likera od višnje. U nastavku dana odlazimo prema Lisabonu, po dolasku panoramska vožnja najpoznatijim lisabonskim ulicama i trgovima: rotunda Markiza od Pombala, Avenija slobode (Avenida da Liberdade), Trg Obnovitelja (Praça dos Restauradores) i trg Rossio preko ulice Rua Augusta do Trga trgovine (Praca do Commercio).

Stižemo do četvrti Belem gdje ćemo vidjeti najpoznatije lisabonske znamenitosti uvrštene na listu svjetske kulturne baštine organizacije UNESCO: Belemska kula (Torre de Belém), Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) i Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) – svi zajedno svjedoci su i spomenici najslavnijeg dijela portugalske povijesti, razdoblja velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. Kraće slobodno vrijeme za degustaciju poznatog „Belemskog kolača“ (Pastéis de Belém). Smještaj u hotel. Ranovečernja šetnja po četvrtima Baixa, Chiado i Bairro Alto. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od brojnih restorana na Bairru Altu. Povratak u hotel u dogovoreno vrijeme s voditeljem putovanja ili u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

3. dan: LISABON :Izlet Sintra – Cabo da Roca – Cascais (izlet uključen u cijenu aranžmana)

Doručka. Danas odlazimo u okolicu Lisabona, do Sintre i najzapadnije točke kontinentalne Europe. Sintra je gradić sagrađen na padinama istoimenog planinskog lanca, čuven po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti, u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu. Po dolasku u Sintru uspet ćemo se do fascinantne palače Pena (ulaznica uz doplatu). Prostirući se na brežuljcima Sintre, palača je plod ideje ekscentričnog kralja Ferdinanda II. i odražava portugalski romantizam tog vremena. Svojom mješavinom stilova, živim bojama i bajkovitim izgledom na vrhu brda palača privlači poglede promatrača i zbog svoje atraktivnosti stavljena je na popis „sedam čuda Portugala“, kao i na popis UNESCO-a. 

Okružuje je bogati park u kojem je više od 500 različitih vrsta stabala sa svih strana svijeta, od američke sekvoje do kineskog stabla ginka. Slobodno vrijeme za posjet palači. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa. Cascais je nekoć bio ribarsko mjesto, ali u 19. st. postalo je i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Večer slobodna za vlastite programe. Povratak u hotel. Noćenje u hotelu.

4. dan: LISABON – FÁTIMA – BATALHA – PORTO

Doručka. Nakon doručka odjava iz hotela i povratak prema Portu. Prva postaja na našem putu prema sjeveru bit će Fátima: obilazak jednog od najznačajnijih marijanskih svetišta u svijetu u malom portugalskom gradiću koji je dobio svoje ime po legendi u kojoj je Fátima, kći maurskog princa, u 12. st. prešla na kršćanstvo zbog ljubavi prema lijepom kršćanskom vitezu. Dana 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe. S tim datumom počinje povijest svetišta koje je zajedno s Lourdesom najposjećenije europsko svetište. Posjet velikoj bazilici i šetalištu s Kapelom ukazanja. 

Putovanje nastavljamo preko Batalhe, malog mjesta nazvanog tako po bitci kod Aljubarrote iz 1385. g., presudnu za opstanak portugalske samostalnosti. U njoj su Portugalci predvođeni začetnikom druge portugalske dinastije, Ivanom od Avisa, pobijedili brojčano nadmoćniju španjolsku armadu Ivana Kastiljskog. Posjet poznatom doiminikanskom samostanu (ulaznica nije uključena), autentičnom primjerku tzv. manuelinske arhitekture – svjetski poznat samostan Santa Maria da Vitoria spada u UNESCO-vu svjetsku baštinu i smatra se nekom vrstom portugalskog svetišta budući da simbolizira odvajanje Portugala od Španjolske. Nastavak putovanja prema Portu, smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan: PORTO

Doručak. Porto, drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi – Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa, uz duge pješčane plaže do crkve sv. Franje iz 13.st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu.

Izlazak iz autobusa i pješački razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st.: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze, kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20 000 pločica… Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig.

Svakako preporučujemo posjet vinskom podrumu u dijelu grada Vila Nova de Gaia i degustaciju porta, čuvenog fortificiranog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod. Slobodno vrijeme za uživanje i istraživanje ovog čudesnog grada, preporučujemo šetnju po četvrti Ribeira u ranim večernjim satima. Riječ je o autentičnoj četvrti gdje se na dojmljiv način sudara staro i zapušteno s uređenim i imućnijim, šarolikoj, slikovitoj i punoj malih restorančića i zanimljivih suvenirnica. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom. Noćenje.

6. dan: PORTO – FRANKFURT – ZAGREB

Rano buđenje i odjava iz hotela u ranim jutarnjim satima i transfer autobusom do zračne luke uz doručak u obliku paketa. Prijava na let Lufthanse za Zagreb s polaskom u 06:00 sati. Dolazak u Zagreb planirano u 09:40 sati (lokalno vrijeme) i nastavak putovanja prema Zagrebu predviđeno u 12:35 sati. Slijetanje u Zagreb u 14:00 sati, kraj programa.

Cijena aranžmana:

 • 990,00 EUR (7.459,16 kn)

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 30

Informacije o letu:

Prijevoznik: Lufthansa
LH1405 07APR ZAG 06:20 FRA  08:05
LH1178 07APR FRA 13:55 OPO  15:40
LH1181 12APR OPO 06:00 FRA  09:40
LH1414 12APR FRA 12:35 ZAG 14:00

Popusti i doplate:
 • 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
 • 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
 • · trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni
Minimalan broj putnika: 15/ maksimalan broj putnika: 30.
Cijena uključuje:
 • Portugal – 6 dana prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Frankfurt – Porto – Frankfurt – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • jedno noćenje s doručkom u hotelu 3* u Coimbri u dvokrevetnim sobama
 • dva noćenje s doručkom u hotelu 3*/4* u Portu/Vila Nova de Gaia u dvokrevetnim sobama
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 3*/4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama
 • izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais 3. dan programa
 • vanjske razglede prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja
Cijena ne uključuje:
 • ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi): 244,21 EUR (1.840 kn)
 • tipičnu portugalsku večeru s pićem i fado programom: cca. 70 EUR (527,42 kn) po osobi (plaćanje na licu mjesta)
 • boravišna pristojba: 2 EUR (15,07 kn) po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta)
 • napojnicu za vozače i vodiča – na inozemnim destinacijama vozači i lokalni vodiči očekuju napojnicu i preproučujemo iznos od 2 EUR (15,07 kn) – 3 EUR (22,60 kn) po danu, a ako ste bili zadovoljni uslugom našeg voditelja putovanja, lijepo je i da njemu iskažete svoje zadovoljstvo njegovim trudom i radom.
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta, prema cijenama u listopadu 2022., podložno promjeni):

 • Samostan sv. Jeronima: 10 EUR (75,35 kn) po osobi
 • Utvrda sv. Jurja: 10 EUR (75,35 kn) po osobi
 • Vožnja podzemnom željeznicom u Lisabonu: cca 1,50 EUR (11,30 kn) po osobi vožnja u jednom smjeru, dnevna karta 6,40 EUR (48,22 kn) (vrijedi 24 sata)
 • Samostan u Batalhi 6 EUR (45,21 kn) po osobi

 • Vinarija u Portu s degustacijom 15 EUR (113,02 kn)
 • Palača Pena 14 EUR (105,48 kn) po osobi
 • Nacionalna palača Sintra 10 EUR (75,35 kn)
 • Crkva sv. Franje 8 EUR (60,28 kn)
 • Casa da Musica 10 EUR (75,35 kn

Informacije o letu: 

Prijevoznik: TAP Portugal
ZAGREB 13:10 LISABON 15:50
LISABON 08:05 ZAGREB 12:25

VAŽNE INFORMACIJE

 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja TAP objavljenom u 2021. godini i podložna su promjeni.
 • – Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • – Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
 • – Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
 • završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
 • fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
 • organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa
 • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Portugal – 6 dana
Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
 • Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
 • U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa. Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: [email protected].
 • Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. Portugal – 6 dana

Za ovo putovanje vrijede slijedeći Opći uvjeti putovanja odgovornog organizatora.

Šifra aranžmana: IP2023