Portugal
Portugal Porto

Nova godina 2020. – Portugal

Nova godina 2020. – Portugal

Nova godina 2020. – Portugal

Polazak:

 • 29.12.-2.1.2020. – garantirani polazak

Plan putovanja:

1. dan, 29.12.2019.: ZAGREB – PORTO

Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polaska zrakoplova kod šaltera informacija. Let posebnim zrakoplovom za Porto u 11:35 sati. Po slijetanju u Porto transfer do grada i razgled u pratnji lokalnog vodiča. Porto je po veličini i značenju drugi grad u Portugalu, smješten na rijeci Douro. Sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi – Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena.

Razgled: katedrala – raskošna crkva sv. Franje s pozlaćenim baroknim rezbarijama (ulaznica uključena) – Palača Burze (ulaznica uključena) – Trg Liberdade – most Dom Luis – toranj Clérigos, slikovita četvrt Ribeira (dio UNESCO-ove zaštićene baštine) s brojnim malim restoranima i suvenirnicama uz rijeku Douro. Proba poznatog slatkog vina porta uz posjet jednom od vinskih podruma u četvrti Villa Nova de Gaia (uključeno u cijenu). Nakon razgleda grada transfer do hotela i smještaj u sobe. Slobodna večer. Noćenje.

2. dan, 30.12.2019.: PORTO – BRAGA – GUIMARAES – PORTO

Doručak. Cjelodnevni izlet u dva grada na sjeveru, Bragu i Guimaraes. Braga je uz Porto jedan od najznačajnijih i najvećih gradova sjevera, ponosi se poviješću dugom dvije tisuće godina i nazivom „Portugalski Rim“ – u gradu se nižu jedna do druge više od 20 crkava, među njima i prvobitno romanička katedrala, a grad se smatra duhovnim središtem rađanja portugalskog kraljevstva. S lokalnim vodičem posjetit ćemo središte grada i ono najpoznatije u Bragi – svetište Bom Jesus do Monte, smješteno na šumovitom Monte Espinho, 3 km izvan grada.

Ovo popularno svetište posebno je zbog grandioznih stuba i pogleda na dolinu Rio Cavado i planine u daljini. Nakon kraćeg slobodnog vremena u središtu Brage nastavljamo putovanje prema Guimaraesu, „kolijevki Portugala“. Ovdje je 1109. g. rođen Afonso Henriques, osnivač portugalskog kraljevstva. Na tzv. Svetom obronku iznad grada stoji njegov romanički dvorac u kojem je navodno rođen (ulaznica uključena). „Kolijevka Portugala“ spojena je i s drugom portugalskom kraljevskom dinastijom, obitelji Braganca. U starom se dijelu grada nalazi njihova palača iz 15. st. Zbog svojih odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina stari je grad upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2001. godine. Povratak u Porto u kasnijim poslijepodnevnim satima, slobodna večer. Noćenje.

3. dan, 31.12.2019.: PORTO – FÁTIMA – OBIDOS – LISABON

Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema Lisabonu. Putem do Lisabona posjetit ćemo Fátimu – 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe i otada je Fátima uz Lourdes postala najposjećenije marijansko svetište Europe. Odlazak do svetišta i kraće slobodno vrijeme. U nastavku putovanja prema Lisabonu vidjet ćemo i jedan od najljepših gradića Portugala, prekrasni Obidos, nekoć vjenčani poklon portugalskih kraljeva njihovim kraljicama.

Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Kraće slobodno vrijeme. Dolazak u hotel u Lisabon i smještaj u kasnim poslijepodnevnim satima. Navečer zajednički odlazak na doček Nove godine na otvorenom: jedan od najpoznatijih dočeka i vatrometa je u neposrednoj blizini našeg hotela, na području EXPO-a! (napomena: organizacija i moguće održavanje dočeka Nove godine na otvorenom u isključivoj je nadležnosti gradskog turističkog ureda). Povratak u hotel u individualnom aranžmanu. Noćenje. 

4. dan, 1.1.2020.: LISABON i LISABONSKA RIVIJERA
SRETNA NOVA GODINA!

Doručak. Poslije kasnijeg doručka odlazak u razgled Lisabona: Avenida da Liberdade, elegantna i luksuzna avenija duga 1100 m, sagrađena na mjestu nekadašnjeg javnog parka po uzoru na parišku Champs-Elysees – Trg Rossio (ili trg Pedra IV., portugalskog kralja i cara Brazila), na kojem su se nekoć održavali sajmovi, narodni ustanci, koride i smaknuća, a danas je srce Donjeg grada – Torre de Belém (Betlehemska kula), jedan od najslavnijih lisabonskih spomenika manuelinskog stila, kula koju je dao graditi Joao II. kao dio obrambenog sustava na ušću rijeke Tejo – samostan sv. Jeronima, još jedan od najvažnijih gradskih lokaliteta, mjesto koje je dao graditi kralj Manuel I. za uspješan povratak Vasca da Game iz Indije, crkva u kojoj su pokopani mnogi kraljevi i slavne portugalske osobnosti – Spomenik otkrićima.

Razgled ćemo nastaviti vožnjom po obali preko Estorila – nekada poznatog po stazi za Formulu 1 i velikoj kockarnici koja još uvijek privlači slavne i bogate. Prva postaja na vožnji obalom bit će poznato ljetovališta Cascais, koji je nekoć bio ribarsko mjesto, ali je u 19. st. postao i omiljena rezidencija portugalskog plemstva. Slobodno vrijeme za ručak u Cascaisu. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“,  uz kraće zaustavljanje za fotografiranje.

Za kraj ćemo svratiti do gradića Sintre na padinama istoimenog planinskog lanca, čuvenog po bujnom zelenilu i raskošnim palačama. Voljeli su ju portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti – Lord Byron je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu“. Povratak u Lisabon u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodna večer za osobne programe. Noćenje.

5. dan, 2.1.2020.: LISABON – ZAGREB

Doručak. Slobodno prijepodne u Lisabonu za osobne programe do polaska transfera. Predlažemo detaljniji posjet prostoru EXPO-a iz 1998. g., s odlično sačuvanim paviljonima koji danas imaju razne funkcije i gdje se nalaze neki od najfascinantnijih primjera moderne arhitekture u Lisabonu. Ovdje se nalazi i glasoviti Oceanarij kao i mnogi drugi bivši paviljoni koji su poslije EXPO-a izvrsno iskorišteni i gdje građani vole provoditi slobodno vrijeme. Ili posjetite neki od brojnih dobrih muzeja u gradu od kojih je možda najposebniji Muzej pločica. Ističe se i Muzej kočija ili Muzej Gulbenkian. U poslijepodnevnim satima transfer do zračne luke. Let za Zagreb predviđen je u 19:40 sati. Dolazak u Zagreb u 23:50 sati.

Cijena aranžmana:

Polazak:
6 dana / 5 noćenja

29.-2.1.
Cijena paketa-aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi6.280 kn
FM* 5.980 kn
Jednokrevetna soba (doplata)1.690 kn
*FM POPUST U ODNOSU NA REDOVNU CIJENU VRIJEDI DO OBAVIJESTI O POPUNJENOSTI KAPACITETA! OVAJ POPUST ISKLJUČUJE MOGUĆE DRUGE POPUSTE ILI POSEBNE AKCIJE!
(Zrakoplovne pristojbe 990 kn uključene u cijenu aranžmana)
MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 40
Soba s pomoćnim ležajem na upit!
SMJEŠTAJ NA PROGRAMU:
CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: 
 • Nova godina 2020. – Portugal
 • prijevoz posebnim zrakoplovom Zagreb – Porto i Lisabon -Zagreb,
 • zrakoplovne pristojbe,
 • smještaj u hotelima 4/5* u dvokrevetnim sobama na osnovi noćenja s doručkom: 2 noćenja u Portu u hotelu Crowne Plaza 5* i 2 noćenja u Lisabonu u hotelu Tivoli Oriente 4*,
 • uslugu voditelja putovanja, transfer od zračne luke u Portu s uključenim razgledom grada,
 • transfer do zračne luke u Lisabonu,
 • visokoturistički autobus tijekom cijele ture,
 • sve razglede i izlete prema programu, službene vodiče u Portu, Bragi i Guimaraesu,
 • ulaznice za Palaču burze i crkvu sv. Franje u Portu, dvorac u Guimaraesu, svetište Bom Jesus do Monte u Bragi, probu vina u Portu, te
 • troškove organizacije i prodaje.
CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: 
 • ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene,
 • boravišnu pristojbu (plaćanje na licu mjesta na recepcijama hotela, 2 € po osobi po noćenju),
 • karte javnog prijevoza,
 • putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo!),
 • fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi. Nova godina 2020. – Portugal
NAPOMENE: 
 • Red letenja za izvanredne (charter) letove podložan je promjeni i u vrlo kratkom roku prije polaska na putovanje, kao i tijekom samog putovanja. Sve detalje o programu šaljemo u završnoj obavijesti 3-5 dana prije početka putovanja. Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka tijekom razgleda, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima, odnosno prema procjeni voditelja putovanja. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka tijekom razgleda. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Zadržavamo pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Nova godina 2020. – Portugal

Za ovo putovanje vrijede slijedeći Opći uvjeti putovanja odgovornog organizatora.

Šifra aranžmana: AT2020

Neko drugo putovanje?
Farski otoci
Farski otoci